Innovatieve initiatieven
Onderzoeken en experimenten
In Alkmaar vinden er veel onderzoeken en experimenten plaats op het gebied van alternatieve manieren van energie-opwekking. Deze zijn vooral te vinden op het Energy Innovation Park op bedrijventerrein De Boekelermeer. Dat levert meer op dan voordelen voor het milieu alleen. Denk ook aan de economische voordelen, zoals meer banen en de economische positie van Alkmaar in de regio.
Kortom: energie-innovatie is van grote betekenis voor onze gemeente. En dit trekt ook innovatie energiebedrijven van buiten de regio aan. Deze vestigen zich allemaal op de Boekelermeer waardoor er een waar innovatie-netwerk is ontstaan. Organisaties die volop samenwerken, elkaars grondstoffen gebruiken en met elkaar verder innoveren.


REFORMERS - EU investeert 12 miljoen in Boekelermeer.
Op 1 november startte het Europese project REFORMERS.
Het Horizon Europe REFORMERS (Regional Ecosystems FOR Multiple Energy Resilient Systems) project is een innovatieprogramma om grote energieknooppunten (‘energy valleys’) in Europa te ondersteunen in hun ambitie om hernieuwbare energie 100% lokaal te produceren en te verbruiken door burgers, lichte industrie en bedrijven.
De Europese primeur voor een Renewable Energy Valley is toegewezen aan het bedrijventerrein Boekelermeer en omstreken. Het project richt zich op de integratie van verschillende duurzame energiedragers waarbij zowel een rol is weggelegd voor elektriciteit als voor waterstof, warmte en groen gas. Het project vindt juist hier plaats door de unieke kansen die er liggen voor verregaande samenwerking. Hier beschikken we over een aardgasnetwerk, het Energy Innovatie Park en de Bio-afvalcentrale van HVC. En er zijn al vele innovatieve bedrijven actief met de energie transitie. Dat zijn meerdere puzzelstukjes die nodig zijn om een Renewable Energy Valley te realiseren. De EU heeft 20 miljoen euro uitgetrokken voor het project waarvan 12 miljoen euro zal worden besteed aan energie innovaties op de Boekelermeer en de directe omgeving. Hiermee kan een start gemaakt worden met de opbouw van een waterstofinfrastructuur, met het ontwikkelen van een virtueel lokaal energiesysteem om ondanks de netwerkcongestieproblemen te vestigen bedrijven te voorzien van voldoende elektriciteit, grootschalige en kleinschalige elektriciteitopslag, warmteopslag, de productie en inzet van groen gas, en de integratie van zowel batterij als waterstof aangedreven voertuigen.
Projectpartners: AIT, Duurzaam Heiloo, CERTH, CIRCE, KONIN-MIASTO, DDS, EUREC, NAPE, RISE, TNO, Deep Blue, Gemeente Andorra (S), TU Delft, Gemeente Kozani (GR), Gemeente Murau (O), Alliander, Gemeente Alkmaar, HVC, Hynoca Alkmaar, InVesta, Sustenso Boekelermeer, Repowered, Withthegrid, NXT MOBILITY, STOFF2, EMPA, VU Brussel (Projectcoördinator) en New Energy Coalition (Flagship Valley coördinator). Het project ontvangt financiering vanuit het Europese onderzoek en innovatie programma Horizon Europe onder het Grant Agreement nummer 101136211

Groen gas & groene waterstof Expertise-centrum InVesta
Om de gewenste energie-transitie te versnellen, wordt er op vele fronten samen gewerkt aan energiebronnen van en voor onze toekomst: groen gas en groene waterstof. Deze veelzijdige en milieuvriendelijke energiedrager kan worden gebruikt als grondstof, bijvoorbeeld voor verwarming en brandstof, om duurzame elektriciteit op te wekken, voor transport en om industrie koolstofarm te maken. Doordat deze regio uniek is in Europa met eigen aardgasvelden en een aardgasnetwerk, kan Noord-Holland Noord nu dezelfde rol bekleden in de waterstofindustrie.
InVesta is een expertisecentrum dat zich richt op het aantrekken en verbinden van organisaties die nieuwe en schone energie-oplossingen bedenken en uitvoeren. Ondernemers, onderzoekers en overheden werken hierbij nauw samen. De technologieontwikkeling voor schone energie staat hierbij centraal. Ook biedt InVesta de mogelijkheid om kleine proefopstellingen op te bouwen en te testen. Om na een geslaagde test te helpen bij het realiseren van de grotere productie-installaties op de Boekelermeer.
Duurzame start-up
Noord-Holland zet heel bewust in op verduurzaming. InVesta faciliteert organisaties en bedrijven die met demonstratie-installaties praktijkonderzoek doen naar innovatieve, nog niet marktrijpe technologieën voor de voorbehandeling en vergassing van biomassa. Met biomassavergassing wordt groen gas geproduceerd door middel van verhitting van biomassa.
Samenwerking Warmtenet
Marco van Soerland (37), Manager Lokale Warmte van HVC Alkmaar, ziet tot zijn vreugde dat veel gemeenten en waterschappen bij de warmtenetten aanhaken. "We zijn er echter nog lang niet; hoe kunnen we de inwoners van Noord-Holland motiveren om keuzes te maken in bijvoorbeeld hun eigen wijken? De samenwerkingen die nu zijn opgetuigd, zijn inspirerend."
Ook het Stadskantoor in Alkmaar is aangesloten op het warmtenet van HVC. Er wordt in het Stadskantoor dus geen aardgas meer gebruikt.
In plaats daarvan is de aangeleverde warmte dus volledig groen. De aansluiting op het warmtenet van het Stadskantoor in Alkmaar draagt in belangrijke mate bij aan het verduurzamen van de stad. Jaarlijks scheelt dat ongeveer 320 ton aan CO₂-uitstoot, vergelijkbaar met de opbrengst van ruim 2000 zonnepanelen.
Energy Innovation Park - TAQA
TAQA is ‘energie’ in het Arabisch. Vanuit Abu Dhabi opereert dit internationale energie- en waterbedrijf in 11 landen en 4 verschillende continenten. In Alkmaar is TAQA een van de initiatiefnemers van het Energy Innovation Park. TAQA is samen met het staatsbedrijf EBN eigenaar van Gasopslag Bergermeer, de grootste vrij toegankelijke gasopslag van Europa.

BEplus
BEplus is het eigen energiebedrijf van de Alkmaarse ondernemers zelf. Begonnen op de Boekelermeer breidt het nu uit naar de andere bedrijfsterreinen. Het doel is, met de ondernemers zelf als aandeelhouders, verder te verduurzamen tegen minder kosten. Dit wordt gedaan door zoveel mogelijk zelf te organiseren en te beheren.
Contact Meer weten over Energie Innovatie en/of het vestigen van uw organisatie op bedrijventerrein De Boekelermeer? Neem dan contact op met Jan Riepma, accountmanager Ondernemersloket Gemeente Alkmaar. Telefoon: 06-11042131 - E-mail: jriepma@alkmaar.nl